SPOLNA VZGOJA NAJSTNICE

Vsak starš si želi, da bi njegova hči zrasla v spolno zdravo odraslo žensko, ki bo sposobna uživati v izpolnjujočem in zadovoljujočem spolnem življenju z ljubečim partnerjem po njeni izbiri. Kako ji pomagati pri tem?

Vitki in zdravi, Suzana Fridl

Zakaj je zdrav spolni razvoj pomemben?

Seks je za najstnice bolj pomemben, kot mislimo ali pravimo, da je, in njihove izkušnje v adolescenci so povezane z njihovimi čustvi in odločitvami glede seksa v odraslosti in nanje tudi vplivajo.

Kako mlada čutijo in izkusijo spolnost?

Mlada dekleta se spopadajo z novo in nenadno pojavitvijo njihove seksualnosti. Žal so skoraj vedno prepuščena razvijanju spolne identitete brez kakršne koli pomoči ali vodstva njihovi staršev in učiteljev in pogosto tudi brez najosnovnejšega znanja o tem, kaj se jim telesno ali čustveno dogaja. Šele morebitne ali dejanske spolne dejavnosti njihovih hčerk povzročajo stisko njihovih staršev. Z drugimi besedami to pomenim, da je večina staršev, ko je soočena z resničnostjo spolnih občutij svojih hčera, pobesnela, začela kričati ali se zaprla – in popolnoma prezrla temo seksa. Starše, ki imajo sicer dobre namene, jih seksualnost njihovih hčera navdaja z nelagodjem, zaradi česar jim ne ponudijo vodstva glede njihovih čustev in življenjskih izkustev. In če so mladostniška dekleta pri spopadanju z mnogimi resnimi in včasih življenjsko ogrozujočimi vprašanji, povezanimi s seksom in z razvojem njihove spolne identitete, prepuščena samim sebi, je to dokazan recept za katastrofo. V najboljšem primeru naredi težke situacije še veliko težje, ta pa jim morebiti spremenijo življenje.

Zakaj se nikoli ne posvetimo dobrim stvarem pri spolnem razvoju mladostnic?

Zakaj se starši zaprejo, obrnejo vstran in pritisnejo na sprožilec panike ali začnejo kričati in prepovedovati, namesto da bi ponudili koristne informacije v upanju, da lahko pozitivno, zdravo in prijetno obarvajo njihova prva spolna izkustva? Med tem ko na veliko poudarjamo intelektualni razvoj otrok, jih med spolnim razvojem popolnoma prepustimo samim sebi. Pustimo jih brez starševskega kompasa!

Zaradi tveganja spolno prenosljivih okužb, nenačrtovanih nosečnosti, omadeževanih ogledov in strtih src, se velika večina staršev zateče k pridiganju o vzdržnosti. Nekateri zatisnejo oči in upajo, da bo seksualna energija njihove najstnice preprosto izginila. In to so iste strategije, ki jih je v mladih letih izkusila generacija današnjih staršev s svojimi starši! Kot da so na to pozabili…

spolna vzgoja najstnice

Kaj mladostnicam pomeni seks?

Širša slika tega, kaj seks mladostnicam resnično pomeni je izoblikovanje osebnosti in rast v popolnoma razvito odraslo žensko, ki zna poiskati in najti užitek z ljubečim in razumevajočim partnerjem. Zaradi tega jim je treba dovoliti, da so v teh letih mlade ženske z obiljem telesne in čustvene energije, ki jih usmerja v intimnost in spolnost, kar je sredstvo za razvoj neodvisne odrasle ženske, ki se je uspešno ločila od svojih staršev. Če zanikamo ta naravni proces, tvegamo njihov razvoj. Povzročimo zaviranje, ki lahko celo življenje vpliva na njihovo telesno in čustveno zdravje.

Spolno dozorevanje je naraven proces

Glede na podatke o spolni aktivnosti najstnic vsekakor ne morete upati, da bi se prijelo sporočilo »preprosto reci ne«. Jeza, zanikanje, grožnje in moralnost so slaba obramba proti silam narave.

Poleg nevarnosti, ki so povezane z mladostniškim seksom, moramo torej upoštevati tudi nevarnosti zanikanja spolnih občutij. Ne zavirajte naraven razvoj, ker to vrže na dan popolnoma druge težave!

Če zavračamo spolno identiteto v razvoju otrok ter z njo povezanih čustev poželenja in hrepenenja, jim pošiljamo sporočilo, da so njihova čustva nepomembna. Poleg tega zavračanje pogovorov o seksu postane velika prepreka za odprto komunikacijo, kar jih izpostavi velikim nevarnostim. Če jim ne dovolimo začeti sprejemati odločitev o čustvih in spolnosti v mladostništvu, lahko to poseže v njihovo sposobnost sprejemanja razumnih, varnih in neodvisnih odločitev v vseh obdobjih njihovega življenja.

Spolno nezdrave ženske

Na koncu še omenimo, da nenehno pošiljanje sporočila o seksu, ki naj bi se vrtel zgolj okrog reproduktivnih nevarnosti spolno prenosljivih bolezni in nosečnosti, nastavi dekleta za življenje, v katerem o spolnosti sploh ne razmišljajo z vidika užitka. Pri nekaterih lahko to pomeni vseživljenjsko nesposobnost, da bi našle spolno nezadovoljstvo in užitek v intimnih odnosih. Nasprotno pri nekaterih spodbudi vseživljenjsko promiskuiteto z naključnimi partnerji. Z zatiranjem spolnosti lahko povzročimo, da bodo dekleta zrasla v spolno nezdrave in v odnosih neizpopolnjene odrasle ženske.

Komentiraj

Email naslov je tajni.