KOZMETIKA JE (LAHKO) ŠKODLJIVA ZA VAŠE ZDRAVJE

Derivati surove nafte v šamponih in čistilnih sredstvih za kožo, v lakih za lase, pripomočkih za oblikovanje pričeske in v drugih preparatih za osebno nego, med njimi tudi v otroških proizvodih? 1,4-Dioxane, rakotovorna spojina, v 50 odstotkih kozmetičnih izdelkov, med njimi prav tako v otroških milih? Je to sploh mogoče?

Zdravo hujšanje je naravno hujšanje

Odgovor se glasi: »Da, to je mogoče«. To je pokazalo tudi preverjanje sestavin v mojem šamponu. Preverila sem, katere sestavine vsebuje vsebuje šampon ene izmed najuspešnejših kozmetičnih hiš na svetu. Najprej sem iz embalaže izpisala vsa imena sestavin; označila vse, ki so zdravju najbolj škodljive; nazadnje pa še poiskala, kaj se skriva za temi “skrivnostnimi” imeni.

kozmetika1

Na embalaži od šampona so navedene naslednje sestavine:

AQUA/WATER, SODIUM LAURETHSULFATE, SODIUMCHLORIDE, COCAMIDOPROPYLBETAINE, CYCLODEXTRIN, DIMETHICONE, CI17200/RED33, GUAR HIDROXYPROPYLTRIMONIUMCHLORIDE, COCAMIDEMIPA, SODIUM METHYLPARABEN, DMDM HYDANTOIN, SODIUM COCOATE, HYDROLYZED CONCHIOLINPROTEIN, PPG-5-CETETH-20, LIMONENE, LINALOOL, PROPYLENE GLYCOL, ALPHA-ISOMETHYLIONONE, CARBOMER, BUTYLPHENYL METHYLPROPIONAL, CITRONELLOL, METHYL COCOATE, CITRUS MEDICA LIMONUM EXTRACT/LEMON FRUIT EXTRACT, HEXIL CINNAMAL, PARFUM/FRAGRANCE

Opomba: Sestavine so vedno navedene po vrsti glede na količino določene sestavine, ki je v izdelku. Povedano drugače, če je v izdelku največja vsebnost vode, je le-ta prva na seznamu sestavin. Žal pa naša zakonodaja ne določa, da se pri vsaki sestavini v kozmetičnem izdelku ne navede tudi odstotek določene sestavine tako kot je to obvezno pri prehrambenih izdelkih.

In kaj se skriva za temi “skrivnostnimi” imeni snovi, ki sem jih označila?

  • Sodium laurethsulfate se uporablja za pranje avtomobilov, tal in kot razmeščevalec strojev – in v 90% kozmetičnih izdelkih, ki se penijo! Ta sestavina povzroči draženje oči – samo spomnite se, kako je neprijetno, če vam pena šampona zaide v oči. Ker povzroča ločevanje kožnih plasti in vnetje kože, vam lahko poškoduje imunski sistem. Živali, ki so bile izpostavljene tej snovi, so dobile poškodbe oči, izčrpanost centralnega živčnega sistema, diarejo, mnoge kožne bolezni, težko so dihale, nekatere so celo umrle.
  • DMDM hydantoin vsebuje formaldehid, ki je poznan kot rakotvorna snov. Povzroča alergije, draženje in kontaktni dermatitis, glavobole in kronično utrujenost. Hlapi so izredno dražeči za oči, nos in grlo. 
  • Propylen  je običajno sintetična zmes kemikalij, pridelana iz surove nafte, ki se uporablja kot vlažilec. Znano je, da povzroča alergijske reakcije, koprivnico in ekceme.
  • Methyl se uporablja kot zaviralec rasti mikroorganizmov in za podaljšanje roka trajanja izdelkov. Povzroča draženje kože, oči in dihalnih poti. Povzročili so že mnogo alergičnih reakcij in izpuščajev ali lišajev na koži. Raziskave so potrdile, da so šibko estrogenski in se absorbirajo v telo skozi kožo. Se na široko uporabljajo, čeprav je znano, da so toksični.
  • Buthylphenyl methylpropional najdemo v barvah za lase, dišavah za ženske in moške, balzamih, šamponih, kremah proti staranju, gelih za tuširanje in gelih za oblikovanje las. Je toksičen, povzroča alergijske reakcije, lahko poškoduje imunski sistem in centralni živčni sistem.
  • Parfum/fragrance (dišava) – Oznaka FRAGRANCE lahko označuje prisotnost skoraj 200 različnih sestavin, od katerih so mnoge strupene in rakotvorne. Znani simptomi so glavoboli, vrtoglavica, alargični izpuščaji, razbarvanje kože, močan kašelj in bruhanje ter nadražena koža. Klinične raziskave tudi dokazujejo, da te dišave napadajo centralni živčni sistem s povzročanjem depresije, hiperaktivnosti in razdražljivosti.

Ugotovila sem…

… da moj šampon vsebuje kar 6 sestavin, ki so med desetimi najnevarnejšimi in najbolj pogostimi na naših prodajnih policah. Za ostale žal nisem našla razlage in se tudi nisem več trudila.  Za imenom, kot je npr. GUAR HIDROXYPROPYLTRIMONIUMCHLORIDE, najverjetneje ne pričakujete, da se skriva kakšno zelišče z  neokrnjenega travnika?

Kje in kako lahko na enostaven način preverite varnost oz. škodljivost vašega kozmetičnega izdelka ali  posamezne sestavine?

Varnost vašega kozmetičnega proizvoda ali določene sestavine lahko hitreje preverite tudi na http://www.cosmeticsdatabase.com. To je on-line vodič za varno kozmetiko in izdelke za osebno nego. V svoji bazi imajo že 44.512 produktov in 8.479 sestavin. Na tej internetni strani vnesete ime izdelka, ki ga hočete preveriti ali pa ime podjetja, ki izdelek proizvaja. Če izdelka ni v bazi, lahko preverite izdelek tako, da preverite varnost posamezne sestavine. Pri izdelku ali posamezni sestavini se vam prikaže številka (hazard score), ki pomeni stopnjo tveganja za zdravje. Stopnje tveganja so označene od 1-10. Število tveganja od 0-2 (zelen krogec) pomeni nizko tveganje, od 3-6 (rumen krogec) zmerno tveganje in od 7-10 (opozorilen rdeč krogec) visoko tveganje za zdravje.

točke

Komentiraj

Email naslov je tajni.