POZOR: CEPIVA PROTI GRIPI VSEBUJEJO ŽIVO SREBRO

Uradne medicinske ustanove in mediji (v ozadju pa velik interes farmacevtske industrije), nam to leto priporočajo cepljenje tako proti sezonski kot pandemski gripi, saj so povzročitelji bolezni različni. Pri opozarjanju o pomembnosti cepljenja, so nam podane le informacije o pozitivnih učinkih cepljenja, negativna stran je zamolčana. Čas je, da se začnemo zavedati, da je to le del marketinške strategije. Kovanje dobička je pred skrbjo za vaše zdravje in varnost!

Zdravo hujšanje je naravno hujšanje

gripa

Cepiva proti gripi vsebujejo nevarne snovi, ki oslabujejo naraven imunski sistem.

Težave pri pridobivanju informacij o cepivih

Če ste med tistimi, ki ste se cepeli proti sezonski gripi, ali še to nameravate, ter niste med tistimi, ki se naivno cepijo brez predhodnih informacij, ste se kljub trenutni aktualnosti srečali s pomankljivostjo informacij o cepljenju. Na spletu lahko preberete le novice, da Inštitut za varovanje zdravja priporoča čim zgodnejše cepljenje, za katere skupine prebivalstva še posebej priporoča itd. Pri vsem tem pa ni niti sledu ne o imenu cepiva, ne proizvajalcu, in ne o sestavinah. Kaj delajo novinarji? Jim ni dovoljeno objaviti kaj več kot, kdaj in kje se lahko cepimo?

Cepivo proti sezonski gripi

Iz Inštituta za varovanje zdravja so mi sporočili, da so za cepilno sezono 2009/10 nabavili cepivo Vaxigrip, proizvajalca Sanofi Pasteur iz Francije -  220.000 odmerkov cepiva proti sezonski gripi za odrasle, 150.000 za otroke. To cepivo naj ne bi vsebovalo nevarnega konzervansa tiomensala  (kot pomožna sestavina pa je naveden v obeh cepivih proti novi gripi, ki bosta na voljo v Sloveniji). S katerim seznamom ostalih škodljivih snovi ste se ali se še boste cepili proti sezonsli gripi, si lahko tukaj.

Cepivo proti sezonski gripi ne vsebuje živega virusa gripe, ampak le površinske beljakovine treh različnih tipov virusa influence. Sestavljeno je iz mrtvih virusov, ki bodo po izsledkih raziskav v letošnji sezoni povzročali sezonsko gripo. Sestava cepiva se vsako leto spreminja, zato da se zavaruje pred virusi gripe, katerih kroženje se predvideva. To pomeni, da lahko zbolite za gripo kljub cepljenju, saj je virusov gripe zelo veliko.

TIOMERSAL je organska spojina. Vsebuje živo srebro (Hg), ki predstavlja približno 50% celotne mase spojine. Uporablja se kot dodatek različnim zdravilom (imunoglobulinom, očesnim in nosnim pripravkom…), kozmetičnim pripravkom in tudi nekaterim cepivom. Cepivom se lahko dodaja kot konzervans, ker preprečuje rast bakterij in gliv. Omenjeni učinek je pomemben posebno ob uporabi vial (stekleničk) z več odmerki cepiva. Uporablja se tudi kot snov za inaktivacijo mikrobov v zgodnjih fazah proizvodnje nekaterih mrtvih cepiv.

Cepivo proti novi gripi, znani tudi pod imenom prašičja gripa

V Sloveniji se bo cepljenje proti novi gripi začelo po 25. oktobru. Za cepljenje je najprej na vrsti zdravstveno osebje, za njimi so v mesecu novembru na vrsti ostale rizične skupine. Slovenija naj bi imela z britansko farmacevtsko družbo GlaxoSmithKline že sklenjeno pogodbo za 800.000 cepiv, za 550.000 cepiv pa se še pogovarja s švicarskim Novartisom. Evropska komisija za zdravila (EMEA) je namreč po priporočilu Evropske agancije za zdravila odobrila uporabo dveh cepiv, ki ju izdelujeta švedski Novartis in britanski GlaxiSmithKlein. 

China Swine Flu

Družbi Novartis in GSK, ki izdelujeta cepivi proti novi gripi, bosta informacije o varnosti cepiva zbrali šele ob njegovi uporabi.

Podjetji načrtujeta s cepivom 1  bilijon dobička.  Omembe vredno je tudi, da je Novartis tisto farmacevtsko podjetje,  ki se je pred kratkim znašlo v mednarodni korupcijski aferi,  saj naj bi slovenska podružnica Novartisa, ki je tudi 100 % lastnik slovenskega Leka, podkupovala zdravnike za promocijo novega zdravila v Sloveniji, Srbiji, Albaniji ter menda tudi drugod po Evropi).

Ljudje ne umirajo zaradi gripe temveč zaradi predhodnega oslabljenega imunskega sistema

Na tem mestu se mi zdi dobro omeniti številke, ki kažejo, da nove epidemije niso nevarnejše kot običajna gripa. Po podatkih WHO naj bi zaradi nove gripe umrlo 2000 ljudi, navadna gripa  zahteva med 250.000 do 500.000 življenj v enem letu. Smrt zaradi gripe je zelo redka, večinoma zaradi oslabljenosti imunskega sistema in predhodne bolezni.

Naraven imunski sistem si unučujemo ravno z raznimi zdravili (ne pozabite tudi na Lekadol, Aspirin itd.) in cepivi. Če se boste cepili proti gripi in boste kljub temu zboleli, se vam lahko zgodi, da boste gripo prebolevali dlje času kot v nasprotnem primeru. Prav tako jo boste prebolevali bistveno dlje časa, če se boste zdravili z zdravili, saj z zdravili še naknadno zastrupljate telo, ki je že tako toksično. Prepričanje, da z raznimi cepljenji, krepimo imunski sistem človeka, je zavajanje. Učinek je ravno nasproten, saj so v cepivu sestavine, ki zastrupljajo telo in škodujejo našemu naravnemu imunskemu sistemu s katerim nas je opremila narava, da nas varuje pred boleznimi.

Zbolevamo ravno zato, ker delamo proti naravi, ker ne upoštevamo naravnih zakonitosti. Zbolimo takrat, kadar smo izpostavljeni psihičnemu ali fizičnemu stresu (preveč dela, stres, nepravilna prehrana, razvade itd.). Takrat največkrat in hitreje zbolimo, saj imamo oslabljen imunski sistem. Koliko se vas, kadar zbolite, vpraša: «Kaj počnem narobe, da sem zbolel?» Če bi imeli naravno zdrav imunski sistem, se vas tudi virus ne bi dotaknil. V najslabšem primeru zgolj za kakšen dan ali dva, kar je isto časovno obdobje kot obdobje nezaželenih učinkov ob cepljenju gripe. Raje poskrbite za to, da boste imunski sistem utrdili po naravni poti.

Ali je cepivo proti novi  gripi varno?

Informacije o obeh vrstah pandemskega cepiva Focetria (imetnik dovoljenja za promet Novartis) in Pandemrix (imetnik dovoljenja za promer GSK), najdete na spletni strani EMEA - Evropske komisije za zdravila. Da vam vse skupaj olajšam,  na koncu tega prispevka lahko pogledate sestavine in stranske učinke obeh cepiv. 

Pri navedbi pomožnih snovi boste opazili, da obe cepivi vsebujeta tiomersal. Tiomersal (organska živosrebrova spojina) kot konzervans v cepivih, ki ga dodajajo zaradi ohranjanja njegove obstojnosti,  je povezan s pojavom možganskih okvar, razvojnih motenj, avtoimunskih bolezni in je znan povzričitelj alergij (tiomersal je pogost alergen, ki je kot konzervirana snov prisoten tudi v čistilnih sredstvih za kontaktne leče, maskarah za trepalnice in make up-u za veke). Pri zadnjem pandemičnem cepljenju v ZDA leta 1976, ko so prav tako skreirali vsesplošno paniko, tako kot danes, in ko so že pocepili eno tretjino prebivalstva, se je pokazalo, da ima cepljenje stranske učinke.

V deklaraciji za obe cepivi, Focetria in Pandemrix, piše, da družba, ki izdeluje zdravilo Focetria (čisto enako piše za Pandemrix), bo izbrala informacije o varnosti cepiva med njegovo uporabo. Torej se tudi nam lahko zgodi enako kot v Ameriki leta 1976, ko je nekaj tednov po začetku cepljenja med tistimi, ki so bili cepljeni, naglo porasla pogostost Guillian-Barrejevega sidroma, avtoimunske bolezni oziroma vnetja živčevja, ki povzroča paralizo. Zaradi cepljenja je umrlo 25 ljudi, na stotine jih je bilo trajno prizadetih, na tisoče pa naj bi ji danes od ZDA terjalo odškodnino. Nazadnje pa se napovedi epidemije leta 1976 v ZDA sploh niso uresničile.  

Za konec

Cepljenje proti gripi (in ostala cepljenja)  je igranje z naravnim imunskim sistemom. Dobro se bi bilo vprašati, zakaj smo ljudje vedno bolj bolni, če pa sta farmacevtska in medicinska stroka vedno bolj razviti. Premalo se zavedamo, da so zdravila zgolj kemični zvarki , ki zastrupljajo telo. Zato ne dopustimo, da nam vzbujajo strah in da manipulirajo z našim denarjem in še bolj pomembnim zdravjem! Ne pozabite tudi, da je bilo v preteklih letih že veliko napovedi, ki so se izkazale za napačne.

FOCETRIA

Kaj vsebuje zdravilo Focetria?

- Zdravilna učinkovina:

Površinski antigeni (hemaglutinin in nevraminidaza)* seva virusa influence*:

A/California/7/2009 (H1N1)v podoben sev (X-179A) 7,5 mikrogramov** na odmerek 0,5 ml

* razmnožen v jajcih

** izraženo v mikrogramih hemaglutinina.

Cepivo je skladno s priporočili SZO in odločbo EU za pandemijo.

- Adjuvans: Cepivo vsebuje “adjuvans” (MF59C.1) za spodbujanje boljšega odziva. MF59C.1 je emulzija iz olja in vode, ki vsebuje 9,75 mg skvalena, 1,175 mg polisorbata 80 in 1,175 mg sorbitantrioleata v citratnem pufru.

- Pomožne snovi: Pomožne snovi so: tiomersal (samo v večodmernem vsebniku), natrijev klorid, kalijev klorid, kalijev dihidrogenfosfat, natrijev fosfat dihidrat, magnezijev klorid heksahidrat, kalcijev klorid dihidrat, natrijev citrat, citronska kislina in voda za injekcije.

Kakšne koristi je zdravilo Focetria izkazalo v študijah?

Dokazano je bilo, da modelno cepivo povzroči nastanek zaščitnih ravni protiteles pri vsaj 70 % ljudeh, pri katerih je bilo proučeno. Na podlagi meril, ki jih je določil CHMP, je bilo dokazano, da je s cepivom dosežena ustrezna raven zaščite.

Kateri ukrepi se izvajajo za zagotavljanje varne uporabe zdravila Focetria?

Družba, ki izdeluje zdravilo Focetria, bo zbrala informacije o varnosti cepiva med njegovo uporabo. Te informacije bodo vključevale podatke o njegovih neželenih učinkih ter varnosti njegove uporabe pri otrocih, nosečnicah, resno bolnih osebah in ljudeh, ki imajo težave z imunskim sistemom.

Možni nezaželeni učinki

Kot vsa zdravila ima lahko tudi zdravilo Focetria neželene učinke, ki pa se ne pojavijo pri vseh bolnikih.

Po cepljenju se lahko pojavijo alergijske reakcije, ki v redkih primerih povzročijo šok. Zdravniki se tega zavedajo in imajo pripravljeno nujno zdravljenje za takšne primere.

Neželeni učinki, opisani v nadaljevanju, so se pojavili po cepljenju odraslih oseb in starostnikov s cepivom Focetria v kliničnih študijah:

Pogosti: pordelost, otekanje ali bolečina na mestu injiciranja, modrice ali otrditev kože na mestu injiciranja, zvišana telesna temperatura, splošno slabo počutje, utrujenost, glavobol, zvečano potenje, tresenje, gripi podobni simptomi, bolečine v mišicah in sklepih.

Ti neželeni učinki navadno izginejo v 1 do 2 dneh brez zdravljenja. Če ne izginejo, SE POSVETUJTE Z ZDRAVNIKOM.

Občasni: Splošne kožne reakcije vključno z utrikarijo (koprivnico).

Redki: Alergijske reakcije, ki povzročijo nevarno znižanje krvnega tlaka, kar lahko brez zdravljenja povzroči šok. Zdravniki se tega zavedajo in imajo pripravljeno nujno zdravljenje za takšne primere. Krči, huda ostra ali utripajoča bolečina vzdolž enega živca ali več živcev, zmanjšano število trombocitov v krvi, kar lahko povzroči krvavitve ali modrice.

Zelo redki: Vaskulitis (vnetje krvnih žil, ki lahko povzroči kožne izpuščaje, bolečine v sklepih in težave z ledvicami), nevrološke motnje, kot so encefalomielitis (vnetje osrednjega živčevja), nevritis (vnetje živcev) in vrsta paralize, znana kot Guillain-Barréjev sindrom.

PANDEMRIX

Kaj vsebuje cepivo Pandemrix?

Po premešanju 1 odmerek (0,5 ml) vsebuje:

inaktivirane delce virusa gripe, ki vsebujejo antigene*, ki ustrezajo:

seva A/California/7/2009 (X-179A) podobnega sevu A/California/7/2009 (H1N1)v

3,75 mikrogramom**

* namnožen v jajcih

** hemaglutinin

Cepivo ustreza priporočilu Svetovne zdravstvene organizacije in odločbi EU za pandemijo.

Adjuvans AS03, ki je sestavljen iz skvalena (10,69 miligramov), DL-α-tokoferola (11,86 miligramov)

in polisorbata 80 (4,86 miligramov).

Pomožne snovi: Cepivo vsebuje 5 mikrogramov tiomersala.

Kakšne koristi je zdravilo Pandemrix izkazalo med študijami?

Dokazano je bilo, da modelno cepivo povzroči nastanek zaščitnih ravni protiteles pri vsaj 70 % ljudeh, pri katerih je bilo proučeno. Na podlagi meril, ki jih je določil CHMP, je bilo dokazano, da je s cepivom dosežena ustrezna raven zaščite.

Kateri ukrepi se izvajajo za zagotovitev varne uporabe zdravila Pandemrix?

Družba, ki izdeluje zdravilo Pandemrix, bo zbrala informacije o varnosti cepiva med njegovo uporabo. Te informacije bodo vsebovale podatke o njegovih neželenih učinkih ter varnosti njegove uporabe pri starostnikih, nosečnicah, resno bolnih osebah in ljudeh, ki imajo težave z imunskim sistemom.

Kakšna tveganja so povezana z zdravilom Pandemrix?

Najpogostejši neželeni učinki zdravila Pandemrix (ki so se pojavili pri 1 od 10 odmerkov cepiva) so glavobol, artralgija (bolečine v sklepih), mialgija (bolečine v mišicah), reakcije na mestu injiciranja (zatrdlina, oteklina, bolečina, rdečina), povišana telesna temperatura in utrujenost. Za celoten seznam neželenih učinkov, o katerih so poročali pri uporabi zdravila Pandemrix, glejte navodilo za uporabo.

Cepivo Pandemrix se ne sme dajati osebam, ki so imele anafilaktično reakcijo (resno alergijsko reakcijo) na katero koli sestavino cepiva ali na katero koli od snovi, ki se v sledeh (v zelo nizkih količinah) nahajajo v cepivu, kot so jajca, piščančje beljakovine, ovalbumin (beljakovina v beljaku), formaldehid, gentamicinijev sulfat (antibiotik) in natrijev deoksiholat. Vendar pa bo med pandemijo cepljenje takih bolnikov morda vseeno upravičeno, če bo na razpolago oprema za oživljanje.

Komentiraj

Email naslov je tajni.