SLOVENSKA TOLERANCA DO ALKOHOLA

Alkohol je najbolj razširjena, legalna in družbeno sprejemljiva droga v Sloveniji. Zaradi ekonomskega interesa za proizvodnjo in potrošnjo alkoholnih pijač, je tudi ozaveščanje o nevarnostih in posledicah uživanja alkohola bolj usmerjeno v promocijo zmernega pitja, kot v prepoved alkohola. Pitje alkoholnih pijač se še tako naprej tolerira. “Družabno pitje” je pri nas celo merilo zdravega vedenja. »Deci vina je dobro za zdravje«. »Bolezni je treba razkužiti«. Brez skrbi se lahko tudi pohvalite, kdaj in koliko ste ga pili.

Zdravo hujšanje je naravno hujšanje

Žrtve alkoholne omame

Zaradi posledic alkohola slovenske bolnišnice letno sprejmejo 4000 ljudi. Letno izgubi življenje od 300 do 400 ljudi. Če zraven teh podatkov prištejemo žrtve prometnih nesreč pod vplivom alkohola, število samomorov zaradi alkoholizma in uničena življenja najbližnjih družinskih članov, se številka absolutno poveča.

Koliko alkoholikov imamo v Sloveniji?

V Sloveniji je po različnih podatkih od 75.000 do 150.000 ljudi, odvisnih od alkohola. Novejši podatki so pokazali, da je mogoče z gotovostjo ugotoviti, da je 15% odraslih moških odvisnih od alkohola in da jih naslednjih 15% pije žezzmerno (Hudolin, 1982 v Bunc, 2004). V novejši literaturi so podobni podatki. To torej pomeni, da je 30% moških pri nas potrebnih pomoči zaradi alkoholizma ali čezzmernega pitja. V teh podatkih še ni zajeta populacija mladih moških pred 20. letom, med katerimi tudi že imamo odvisne od alkohola.

Podatki o številu alkoholikov ne vključujejo alkoholičark. Za Slovenijo velja razmerje med moškimi in ženskami, ki so se zdravili zaradi alkoholizma 1:4.

Vpliv okolice

Pomemben faktor pri zlorabi alkohola je okolje. Naše okolje je pitju alkoholnih pijač zelo naklonjeno. E.M. Jelinek je v 25 deželah proučeval povezavo v odnosu do pitja in v nastajanju alkoholizma. Ugotovil je, da postanejo v deželah, kjer narodne navade, javno mnenje in družbene norme odklanjajo pitje alkoholnih pijač, odvisni od alkohola le ljudje, ki so že sicer duševno neuravnovešeni in moteni. Zato je v takih deželah malo alkoholikov. V deželah, kjer je odnos do alkohola drugačen, to je pitju naklonjen, postanejo ljudje, ne glede na siceršnjo duševno uravnovešenost, množično odvisni od alkohola. Okolje s svojimi družbenimi normami omogoči človeku pitje alkoholnih pijač in ga zavaja s splošnim gledanjem, po katerih je to čisto nedolžno početje (Bunc, 2004).

Netoleranca do abstinentov

Velikokrat je opaziti netoleranco do abstinentov in tistih, ki pijejo zelo malo. Tisti, ki radi pogledajo v kozarček, se praviloma negativno odzovejo na abstinenco. V družbi abstinente silijo piti, da bi se sami počutili bolje. Predvsem nesamozavestnim in labilnim ljudem nagnjenost do pitja prej ali slej privzgoji okolica, ki pije in vspodbuja k pitju. Ljudje radi »posiljujejo« z alkoholom, ker imajo radi občutek, da veliko ljudi pije toliko, kot oni. Potrebujejo občutek, da ne izstopajo in se obnašajo v okviru družbeno sprejemljivih norm.

Posledice uživanja alkohola

Posledice uživanja alkohola so povezane z neposrednim uživanjem in delovanjem alkohola na možgane, z okvarami živcev, težavami z vnetjem želodčne sluznice, prebavnimi motnjami, cirozo jeter, okvaro srca, s vpletenostjo v prometne nesreče in nasilna dejanja, s samomori, ki so pri nas tako pogosti, da Slovenci sodimo v vrh evropske tragične statistike. Alkoholizem povzroča impotenco in neplodnost pri moških in motnje menstruacijskega ciklusa pri ženskah. Nekatere vrste raka v ustni votlini in na prebavilih prav tako povezujejo z alkoholizmom.

Komentiraj

Email naslov je tajni.